Tagi

, , , , , , , , , , , ,

Zimowy czas zawsze kojarzy mi się z Świętami spędzanymi u babci. Śniegowe szaleństwo – niesamowite zjazdy na sankach i setki ulepionych bałwanów – zawsze kończyło się przemoczonymi butami i czerwonymi z zimna policzkami. Po powrocie do domu babci zawsze czekał na mnie pięknie purpurowy i niesamowicie aromatyczny barszcz ukraiński. Nic tak nie rozgrzewa jak intensywny bulion wołowy wzbogacony swojskimi burakami, suszonymi grzybami, mięsistą fasolką i kapustą… Do tego czosnek i majeranek… Poezja!

barszczukrainski

Składniki i przygotowanie:

  • 300 g tartych buraczków (ja używam domowych buraczków ze słoika)
  • 1 duża marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 200 g mięsa wołowego
  • garść suszonych grzybów
  • 250 g fasolki Piękny Jaś
  • 200 g białej kapusty
  • 2-4 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50-60 ml kwasu z buraków
  • 150 ml śmietanki do zup (18%)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Fasolę namoczyć przez noc. Następnie ugotować, aż do miękkości. Odcedzić.
Mięso, ziele angielskie oraz liście laurowe zalać zimną wodą (ok. 2-2,5 litra). Zagotować. Grzyby umieścić w miseczce i zalać wrzątkiem. Odstawić na ok. 10 minut.
W międzyczasie obrać marchew, seler, pietruszkę oraz ziemniaki. Pokroić w paski lub kostki i dodać do gotującego się mięsnego wywaru. razem z grzybami. Gotować pod przykryciem ok. 25-30 minut (do miękkości warzyw).
Następnie dodać, fasolę oraz poszatkowaną kapustę. Całość przyprawić czosnkiem, majerankiem, solą, pieprzem, cukrem oraz kwasem z buraków. Gotować pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Do całości wlać śmietankę (cały czas mieszając) i doprawić sokiem z cytryny. Gotować 5 minut i gotowe!

Smacznego! Karla