Tagi

, , , , , , , , , , , , ,

Wigilia Bożego Narodzenia – mam kilka wspomnień z dzieciństwa. Najbardziej intensywnym zaraz po kolorowej choince, kolędach, rodzinnej atmosferze oraz prezentach (najważniejszych dla dzieciaków) jest słodki zapach maku, mleka i miodu… Do dziś makówki są moją ulubioną potrawą wigilijną – lekko wilgotne, a jednocześnie chrupkie od bakalii… A co najważniejsze co roku można tworzyć dowolne makowe wariacje!

makówkiSkładniki i przygotowanie:

  • 500 g mielonego maku
  • 6 łyżek rodzynek
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2,5 litra mleka
  • 0,5 litra wody
  • 4 łyżki masła
  • 4-5 łyżek miodu
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 100 g płatków migdałowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 czerstwe bułki
  • alkohol owocowy (u mnie mandarynkówka)

W garnku podgrzać mleko oraz wodę, dodać rodzynki. masło oraz miód. Całość zagotować i dodać mak oraz wiórki kokosowe. Gotować często mieszając. Kiedy masa zacznie gęstnieć a mak mięknąć dodać migdały, orzechy oraz skórkę pomarańczową. Gotować aż w masie pozostanie niewielka ilość mleka.
Bułkę pokroić w plastry. Ułożyć warstwę bułki w misce zakrywając całe dno, lekko nasączyć alkoholem. Następnie wyłożyć warstwę gorącej masy makowej (grubości równej grubości bułki) i kolejną warstwę bułki. Czynność powtarzamy kilkakrotnie. Ostatnią warstwą powinna być masa makowa.
Ostudzić i odstawić do lodówki. Najlepiej smakują następnego dnia.

Smacznego! Karla