Tagi

, , , , , , , ,

W ten świąteczny poranek zaskoczył mnie widok za oknem: trawniki i drzewa pokryte białym puchem, a z nieba spadały duże płatki śniegu. Z radości, że tegoroczne Święta jednak są białe upiekłam piernik przysypany płatkami… kokosu. Słodkość na ostatni dzień świętowania…piernikSkładniki i przygotowanie:

  • Na ciasto:
  • 4-5 jajekpiernik2
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sodu oczyszczonej
  • 300 g dżemu (+ 2 słoiczek do przełożenia ciasta)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki miodu
  • garść orzechów włoskich
  • Na polewę:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła
  • kokos do posypania

Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek do osobnych misek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać dżem, olej, kakao, przyprawę do piernika, miód, posiekane orzechy włoskie, wymieszać. Powoli dodawać mąkę, mieszać tak długo, aż powstanie gładka masa. Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodawać do masy piernikowej delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopniu przez 30-35 minut. Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Wyłożyć słoiczek dżemu rozsmarowując go równomiernie, przykryć drugą częścią ciasta.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodać masło, mieszać do rozpuszczenia i powstania jednolitej masy. Za pomocą pędzla posmarować ciasto czekoladową polewą, następnie posypać kokosem. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego! Karla

Reklamy