Tagi

, , , , , , , , , ,

Dla mnie sałatka musi łączyć wiele smaków w jedną idealną symfonię. Dlatego staram się zawsze łączyć trochę słodkości, trochę kwaśności i oczywiście trochę serka pleśniowego – wszystko po to, by sprawić prawdziwą satysfakcję swojej drugiej połowie. W tej szybkiej i prostej sałatce połączyłem kwaśnego i gorzkiego grapefruita z chrupiącym młodym szpinakiem, szynką serrano (może też być prosciutto – jak kto lubi;)) z słodkim sosem miodowym i serem roquefort. Wyszło super :)salatkaSkładniki i przygotowanie (dla 2 osób):

  • 3 garście młodego szpinaku
  • 50 g szynki serrano (może być prosciutto)
  • 50 g sera roquefort
  • 3/4 czerwonego grapefruita
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki dobrego oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy  białowieskiej (cebula, szczypiorek, czosnek niedźwiedzi, pietruszka, lubczyk liść, cząber, oregano)
  • 2 szczypty soli

Szpinak umyć, porwać na kawałki. Grapefruita obrać i pokroić w grubą kostkę, dodać do szpinaku. Szynkę poszarpać na duże kawałki, ser roquefort pokruszyć, wszystko wymieszać. Szynka serrano powinna przez 10 minut „pooddychać” nim trafi do sałatki.
W międzyczasie przygotować sos do sałatki. Dobrze wymieszać olej, wodę miód i przyprawy. Polewać sałatkę przed podaniem.

Smacznego! Łukasz.D