Tagi

, , , , , , , ,

Zapach drożdży, soczystej  nektarynki i pomarańczy unosi się w mieszkaniu. Domownicy podążając za zapachem udają się w stronę kuchni. Na stole leży talerz pełen złocistych, pachnących ślimaczków z drożdżowego ciasta. Znikają błyskawicznie jeszcze ciepłe… Idealne w towarzystwie kubka ciepłej herbaty.bulka

Składniki i przygotowanie:

  • 450 g mąki + ok. 50 g podczas wyrabiania ciasta
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 paczka suszonych drożdżyad
  • 50 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2 jajka
  • 250 ml letniego mleka
  • 50 g miękkiego  masła
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 3 nektarynki
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego

Mąkę, cukier, drożdże, aromat pomarańczowy i sól wymieszać w dużej misce. Dodać masło pokrojone w kostkę i ugniatać palcami, aż powstanie konsystencja zacierki. Dodać jajka oraz letnie mleko, wyrobić gładkie ciasto, dosypywać mąki, tak aby ciasto się nie kleiło. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Nektarynki umyć, oddzielić od pestki i pokroić w kostkę. Wymieszać z dżemem pomarańczowym.
Po 30 minutach ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1-1,5 cm. Na placku rozsmarować miękkie masło, następnie rozłożyć równomiernie owoce z dżemem. Ciasto zwinąć w rulon (od dłuższej strony) i pokroić na 3 cm plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Aby bułeczki były rumiane można je posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni prze ok. 20 minut.

Smacznego! Karla