Tagi

, , , , , , , , , , , ,

Karnawał w pełni – jutro sobota a Ty nie masz pomysłu ani czasu na imprezową przekąskę? W takim razie ta propzycja jest idealna dla Ciebie: małe krążki z ciasta francuskiego o intensywnym smaku, czosnku, bazylii i zielonych oliwek! Szybko, smacznie i efektownie!

talarkiSkładniki i przygotowanie:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 275 g)
  • 14-15 zielonych oliwek
  • garść liści świeżej bazylii
  • 50 g pestek dyniipesto
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 roztrzepane jajko
  • 50 g żółtego sera

Oliwki, bazylię, pestki dynii, bazylię, czosnek oliwę, sok z cytryny oraz pieprz rozdrobnić w blenderze. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie, posmarować roztrzepanym jajkiem dłuższe boki ciasta. Pesto wyłożyć na ciasto. Całość zawijać w rulon od dłużego boku, koniec ciasta dobrze zakleić. Rulon kroić na talarki o grubości ok. 1-1,5 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczeni lub folią aluminiową. Piec ok. 20-25 minut.

Smacznego! Karla

Reklamy