Tagi

, , , , , , , , ,

Ciasto drożdżowe… szybkie w przygotowaniu, puszyste, lekko słodkawe. Tym razem jego smak postanowiłam podkreślić skórką z pomarańczy i soczystymi gruszkami skąpanymi w cynamonie i goździkach… Idealne połączenie dla mojego męskiego łasucha :)maleSkładniki i przygotowanie:

  • NA CIASTO:
  • 550-600 g mąki
  • 10-15 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 5-6 łyżek cukru
  • ok. 80 g  masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • NA WIERZCH:
  • 2 duże gruszki
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 soku z pomarańczy
  • 3-4 zmiażdżone goździki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz mleko wymieszać. Przysypać 3 łyżkami cukru i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
W międzyczasie w rondelku rozpuścić masło, odstawić by lekko się ostudziło – następnie dodać je do rozczynu razem z jajkami, cukrem, skórką pomarańczową, sokiem oraz solą. Powoli dodawać mąkę wyrabiając gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-25 minut.
Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube paski. Umieścić na patelni z sokiem z pomarańczy, przyprawami korzennymi i cukrem. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Podsmażać, aż gruszki lekko zmiękną (ok. 5-8 minut), następnie owoce odcedzić.
Na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą tortownicę wyłożyć 4/5 ciasta, na wierzchu ułożyć owoce. Na samej górze ułożyć pozostałe skrawki ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 25-30 minut

Smacznego! Karla

Reklamy