Tagi

, , , , , , , , , , ,

Pilaw – potrawa pochodząca ze wschodu składająca się z ryżu lub bulguru oraz mięsnych dodatków. Korzenie tej sycącej i aromatycznej potrawy odnajdziemy na bliskim wschodzie skąd bardzo szybko rozprzestrzeniła się do krajów europejskich, gdzie zaczęły powstawać różne smakowite wariacje…pilawSkładniki i przygotowanie (dla 3-4 osób):

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 250 g ryżu
  • duża cebula
  • 2 pomidory
  • szczypta szafranu
  • 1 suszona papryczka chili
  • 2 garstki rodzynek
  • 50 g orzechów nerkowca (można dodać orzechy piniowe)
  • 1/2 łyżki kuminu
  • 125 ml bulionu

Mięso pokroić w grubą kostkę, podsmażyć w głęokim rondlu na łyżce oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek. Smażyć aż warzywa się zeszklą. Dodać ryż, orzechy, rodzynki, pomidory podsmażyć, dodać bulion i 0,5 litra wody. Wsypać szafran, kumin oraz rozdrobnine chili. Dusić ok 25 minut mieszając od czasu do czasu.

Smacznego! Karla