Tagi

, , , , , , , , , , , ,

Po wyczerpującym dniu pełnym pracy uwielbiam się relaksować. Najlepszy relaks to kieliszek wina i wykwintna, ale jednocześnie syta kolacja. Idealne połączenie węglowodanów, białka, witamin oraz błonnika. Żółciutkie świderki, chrupiący młody szpinak, słony i intensywny ser gorgonzola, twarde migdały i domowe pesto pachnące świeżą bazylią, czosnkiem i oliwkami… Idealny wieczór!salatkaSkładniki i przygotowanie (dla 2-3 osób):

  • 250 g makaronu świderki
  • 3-4 garście młodego szpinaku
  • garść migdałów
  • 100-150 g sera gorgonzola
  • 50 g pestek dyni
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i jeszcze ciepły wymieszać z umytym szpinakiem. Odstawić do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotować pesto rozdrabniając w blenderze oliwki, pestki dyni, bazylię, czosnek, sok z cytryny oraz pieprz.
Migdały i pokrojoną w kostkę gorgonzolę dodać do makaronu, wymieszać. Na całość wyłożyć pesto, wymieszać. Podawać po 10-15 minutach od przyprawienia.

Smacznego! Karla