Tagi

, , , , , , , , , , , , ,

Wiosna walczy z zimą – na zmianę pada deszcz ze śniegiem i świeci słońce. W tych słonecznych chwilach przypomina mi się ciepły czerwiec i cudownie pachnące, słodkie truskawki. Ich soczystość połączona z białym cukrem i bitą śmietaną…
Na ten zimowo-wiosenny czas mam nieco inną propozycję – bardziej sycącą, kaloryczną, słodką i przede wszystkim tak pyszną, że każdemu poprawi nastrój!

kjhh

Składniki i przygotowanie:

  • CIASTO:
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukruadad
  • 250 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki wody
  • PIANKA:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 500 g truskawek / jagód / malin

Do miski wsypać mąkę, cukier oraz masło. Ugniatać opuszkami palców. Dolać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folie i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Po 30 minutach ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na okrągły placek, jego średnica powinna być nieco większa niż średnica blachy, w której będziemy piec tartę. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę, spód nakłuć widelcem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni przez ok 10-15 minut.
W międzyczasie przygotować piankę: białka jaj wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, ubijać, aż masa będzie lśnić. Umyte truskawki wymieszać z pianą.
Pianę wyłożyć na lekko podpieczone ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez kolejne 40 minut.

Smacznego! Karla

Reklamy