Tagi

, , , , , , , , , ,

Śliwka i schab w duecie zawsze kojarzyły mi się z mięsem nadzianym owocami… W mojej głowie narodził się pomysł na nieco inne podanie tych dwóch wybornych składników. Kruchy schab o intensywnym aromacie kryjący we wnętrzu ząbki czosnku. Flirtuje z nim niesamowicie słodki i zadziornie pachnący dymem sos z suszonych śliwek, cebuli i jałowca…

schabSkładniki i przygotowanie (dla 4 osób):

  • 500 g schabu wieprzowego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka oleju
  • 150-200 g suszonych śliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 3 ziarna jałowca
  • sól i pieprz do smaku

Ząbki czosnku obrać i pokroić na połówki. Odciąć błony ze schabu, następnie długim nożem naciąć otwory w mięsie, do środka wciskać po kawałku czosnku. Mięso obtoczyć w soli, pieprzu, gałce muszkatołowej, słodkiej papryce i posiekanych liściach rozmarynu. Odstawić na 30 minut do lodówki.
W brytfance rozgrzać olej, smażyć schab na złoto z każdej strony. Następnie wlać 1/3 szklanki wody i dusić pod przykryciem ok. 40 minut od czasu do czasu obracając mięso i podlewając w razie potrzeby odrobiną wody.
W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę na złoto.
Śliwki włożyć do garnka i zalać wodą, tak by jej poziom był wyższy ok. 0,5 cm niż owoce. Zagotować. Dodać ziarna jałowca, sok z cytryny, sól, pieprz oraz cebulę. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie sos zmiksować na gładki krem.
Schab wyciągnąć z brytfanny i pokroić w plstry. Do sosu z mięsa wlać owocowy krem i czerwone wino, dokładnie wymieszać. na wierzchu ułożć plastry mięsa i dusi jeszcze ok. 10 minut.

Smacznego! Karla