Tagi

, , , , , , , , , ,

Uwielbiam weekendowe śniadania… Długi leniwy poranek w łóżku sprzyja pomysłom na śniadanie dla łasucha. W takie dni nic nie smakuje lepiej niż sadzone jajko z boczkiem. Dziś podane w nieco innej wersji: puszyste jajeczko podane w chrupiącym koszyczku z bekonu i żytniego chleba… maleSkładniki i przygotowanie (dla 2 osób):

  • 4 jajka
  • 4 kromki żytniego chleba
  • 4 plastry boczku
  • stary żółty ser do smaku
  • sól i pieprz

Boczek pokroić na długie plastry, wyłożyć nimi boki formy do pieczenia muffinek (najlepiej silikonowej lub teflonowej). Z kromek chleba wyciąć szklanką cztery kółka i umieścić na spodzie formy. Do każdego otworu wbić po jednym jajku, lekko posolić i popieprzyć, posypać żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

Smacznego! Karla