Tagi

, , , , , , , , ,

Do popołudniowej kawy lubię przekąsić coś naprawdę słodkiego. Zawsze w zanadrzu mam wielki szklany słój, w którym znajdują się różne łakocie: od kupionych w sklepie ciastek, czekoladek i cukierków, aż po robione własnoręcznie słodycze czy ciasteczka. Dziś z przyjemnością prezentuję warstwowe, domowe batoniki snickers!1Składniki i przygotowanie (10-12 batoników):

  • 250 g pokruszonych herbatników o smaku czekoladowym
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 125 g fistaszków (niesolonych)
  • 400 g kajmaku/masy korówkowej
  • 170 g gorzkiej czekolady2

Podłużną formę do pieczenia (np. do pasztetu) wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. W misce wymieszać pokruszone ciastka z rozpuszczonym masłem, całość wyłożyć na blachę formując spód. Następnie położyć warstwę z masy korówkowej, posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i posiekaną czekoladą. Całość lekko „docisnąć”, tak aby orzechy i czekolada odrobinę zanurzyły się w masie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie wsadzić do lodówki na kilka godzin. Dobrze ostudzone snickersy pokroić w paski o grubości ok. 3 cm.

Smacznego! Karla