Tagi

, , , , , , , , ,

Przypominam sobie pudełko czekoladek, które dostałam na urodziny od moich dziadków. Jako mała dziewczynka uwielbiałam kokosowe słodycze. I to właśnie pralinki o tym smaku znikały najszybciej. Chrupiąca skorupka z gorzkiej czekolady kryjąca delikatne kokosowe wnętrze… Dziś udało mi się przywołać smaki dzieciństwa…czekoladka2

Składniki i przygotowanie:

  • 200 g gorzkiej czekoladyczekoladka1
  • 100 g białej czekolady
  • 7-8 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą czekoladę nakładać równomiernie za pomocą pędzelka na ścianki silikonowych foremek do czekoladek. Odstawić do zaschnięcia. Pozostałą czekoladę zostawić na później (na spody czekoladek).
W międzyczasie przygotować nadzienie: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodać masło, mieszać do rozpuszczenia i powstania jednolitej masy, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Odstawić do wystygnięcia. Zimne nadzienie nakładać do foremek napełnionych czekoladą (pozostawiając ok. 1-2 mm wolnej przestrzeni)
Pozostałą gorzką czekoladę ponownie rozpuścić i posmarować czekoladki po wierzchu, tak aby pokryć całe nadzienie. Czekoladki wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie ostrożnie wyciągać z foremek.

Karla