Tagi

, , , , , , , ,

Moje urodziny nieodmiennie kojarzą mi się z świeżo dojrzewającymi truskawkami. W połączeniu z idealnym sernikiem mojej mamy zawsze smakowały znakomicie – niezależnie od tego jak bardzo słodkie lub kwaśne bywały owoce. Starość nie radość – więc od kilku lat to ja, a nie moja mama zapraszam gości i przygotowuję dla nich urodzinowe smakołyki. W tym roku uraczyłam ich sernikiem z nutką cytryny i mięty oraz zapieczonym z truskawkowym musem…sernik1

Składniki i przygotowanie:

  • NA SPÓD:
  • 200 g herbatników maślanych
  • 200 g masła
  • NA MASĘ SEROWĄ:
  • 1 kg sera na sernik
  • 6 jajeksernik2
  • sok z 1 cytryny
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 110 g mąki
  • 350 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • posiekana gałązka mięty
  • NA MUS:
  • 125-150 g truskawek
  • 3 łyżki cukru

Herbatniki rozkruszyć lub rozdrobić w blenderze. W rondelku rozpuścić masło, lekko ostudzić. Masło wlać do ciastek i dokładnie wymieszać, tak by całość stała się wilgotna. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, a następnie wyłożyć masę maślano-herbatnikową. „Wykleić” nią dno i brzegi formy. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej i musu truskawkowego.
Truskawki pozbawić szypułek, przekroić na pół i wrzucić na patelnię z 3 łyżkami cukru. Truskawki podgrzewać od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmiękną i zaczną wypuszczać sok. Całość zmiksować na mus i odstawić do wystygnięcia.
Ser i cukier wanilinowy wymieszać. Do osobnego naczynia wbić jajka, sok z cytryny i śmietanę delikatnie wymieszać, tak aby powstała gładka masa. Do sera dodać połowę masy jajecznej, wymieszać. Następnie dodać mąkę, budyń i cukier. Kiedy masa będzie całkowicie gładka dodać drugą połowę pozostałej masy, dodać posiekaną miętę i jeszcze raz wymieszać. Ser przelać na herbatnikowy spód, na wierzch łyżką wylać mus truskawkowy.
Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 18o stopni. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut.

Reklamy