Tagi

, , , , , ,

Maliny to moje ulubione owoce… delikatne, różowe i słodkie kryją w sobie soczysto-chrupiące wnętrze. Mają zapach upalnego lata. Sernik to moje ulubione ciasto… kremowe, cudownie śmietankowe z delikatnym spodem. Czekolada to moja ulubiona słodycz… tak grzeszna, że po jednym kęsie nie pozwala o sobie zapomnień. Łącząc te trzy składniki powstał mój wymarzony deser…

sernik1

Składniki i przygotowanie:

  • SERNIK:
  • 300 g herbatników
  • 150 g masła
  • 1 kg sera na sernik
  • 250 g gęstej śmietany (18%)
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • mrożone maliny (+ świeże do dekoracji)
  • POLEWA:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła

SERNIK: Herbatniki pokruszyć bardzo drobno, masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z herbatnikami. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do lodówki żeby ostygło i zesztywniało.
Ser i śmietanę miksować na gładką masę, dodawać stopnisernikowo po jednym jajku. Powoli wsypywać cukier, cukier waniliowy i 1/2 paczki budyniu waniliowego aż powstanie gładka masa.
Na spód z herbatników wyłożyć zamrożone maliny (kilkanaście) i zalać masą serową. Piec w 180 stopniach ok. 60 minut (a tak naprawdę tak długo, aż masa przestanie się „trząść” a wierz się lekko zarumieni).
POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodać masło, mieszać do rozpuszczenia i powstania jednolitej masy. Za pomocą pędzla posmarować ostudzone ciasto czekoladową polewą, następnie przybrać świeżymi owocami. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin.

Uwaga! Sernik smakuje równie dobrze bez polewy :)

Smacznego! Karla