Tagi

, , , , , , , ,

Jesień wraz z przymrozkami dobiega końca, ale w sklepach możemy jeszcze znaleźć piękne i rumiane dynie. W chłodne dni nie ma nic lepszego niż syte danie, które poprawi humor każdemu łasuchowi. Mięciutkie placuszki w połączeniu z jogurtem o smaku pomarańczy i orzechów rozgrzewają nie tylko zmarznięte ciała, ale pobudzają zmęczone jesień głowy :)placek1Składniki i przygotowanie:

  • 20 dag mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml maślanki
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka startej i odciśniętej dyni
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • garść orzechów włoskich
  • starta skórka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Orzechy włoskie posiekać, dodać do jogurtu razem ze skórką z pomarańczy i brązowym cukrem.  Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
Mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia wymieszać w misce. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać maślankę, jajka i roztopione masło. Następnie masę wymieszać z suchymi składnikami na gładkie ciasto. Do mieszanki wsypać dynię i delikatnie wymieszać.
Na rozgrzany na patelni olej wlać niewielką ilość ciasta (ok. 2-3 łyżek na placuszka) i smażyć na złocisty kolor. Podawać z chłodnym sosem.

Smacznego! Karla