Tagi

, , , , , , , ,

Na wigilijnym stole jest mnóstwo ciężkich potraw. Idealnym dopełnieniem tej uroczystej kolacji jest kompot z suszu. Ja do swojej wersji lubię dodać pomarańczę i dużą ilość miodu. A Wy macie jakieś swoje sposoby na ten świąteczny napój?

SAMSUNG CSC

Składniki i przygotowanie:

  • 300 g mieszanki suszonych owoców na kompot (u mnie było kilka śliwek, 2 suszone gruszki, kilka moreli, kilka krążków suszonego jabłka)
  • 2 pomarańcze
  • laska cynamonu
  • 5-6 goździków
  • 6-7 łyżek miodu
  • sok z 1/2 cytryny

Do garnka wlać 3 litry wody, dodać miód, goździki i cynamon, całość zagotować. Dodać suszone owoce i sparzone i przekrojone na pół pomarańcze. Gotować ok. 20 minut. pomarańcze i laskę cynamonu wyłowić. Wlać z sok z cytryny. Kompot ostudzić i podawać do wigilijnej kolacji :)

Wesołych Świąt! Karla i Łukasz

Reklamy