Tagi

, , , , , , , ,

Spaghetti z ciężkim sosem mięsno-pomidorowym lub śmietanowym wydaje si być zbyt ciężkie na wiosenne dni. W niewielkiej włoskiej knajpce podpatrzyliśmy przepis na niebanalne spaghetti – lekko słodkie, kwaśne i pikantne. Niewielka ilość składników sprawia, że możemy skupić się na każdym smaku. Danie jest niezwykle lekkie.


Spaghetti with thick sauce or cream seems to be too heavy for spring days. The dish is inspired by spaghetti served in a small Italian restaurant located in my area. An original, slightly sweet, sour and spicy. A small amount of ingredients makes it possible to focus on every taste.pomarancza

Składniki i przygotowanie (dla 2 osób)/ Ingredients and preparation (2 person):

  • 200 g makaronu spaghetti / 200 g spaghetti
  • 1 duża pomarańcza / 1 big orange
  • 1 łyżeczka suszonych i pokruszonych papryczek chili / 1 teaspoon dried and crushed chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek / 2-3 tablespoon olive oil
  • sól do makaronu i do smaku / salt – to pasta anf for seasoning

Oliwę z oliwek wymieszać w małej miseczce z łyżeczką soli i suszonym chili. Pomarańczę obrać ze skórki i pokroić. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Ponownie włożyć do garnka. Dodać oliwę z chili, czosnek i pomarańczę. Podgrzewać ok. 3-5 minut. Podawać posypane startym parmezanem.


Olive oil mix in a small bowl with a teaspoon of salt and dried chili. Orange peel and slice. Cook the pasta al dente in salted water, then drain. Again, add to the pot. Add the olive oil with chili, garlic and orange. Heat approx. 3-5 minutes. Serve sprinkled with grated parmesan cheese.

Smaczego! Bon Appetit! Karla