Tagi

, , , , , ,

Coraz więcej świeżych warzyw pojawia się wraz z coraz cieplejszymi dniami. Jednym z moich ulubionych warzyw jest szpinak – kwintesencja zdrowia, prostoty i smaku. Te małe zielone listki zawierają całą masę zdrowych substancji odżywczych m.in. witaminę C, żelazo i wapń. Ze szpinaku możemy przygotować proste wiejskie dania, ale także wykwintne potrawy.
Dziś przedstawiam pomysł na szybki, smaczny i pożywny letni obiad: zupę szpinakową.


More and more fresh vegetables appears with getting warmer days. One of my favorite vegetable is spinach – the essence of health, simplicity and taste. These small green leaves contain a whole lot of healthy nutrients including vitamin C, iron and calcium.
Today I present an idea for a quick, tasty and nutritious summer lunch: spinach soupmale

Składniki i przygotowanie (dla 5-6 osób):

  • 1 udko z kurczaka / 1 chicken leg
  • 2 marchewki / 2 carrots
  • 1 korzeń pietruszki / 1 parsley root
  • 1/3 korzenia selera / 1/3 celery root
  • 2 liście laurowe / 2 bay leaves
  • 3 ziarna ziela angielskiego / 3 grains allspice
  • kilka ziaren czarnego pieprzu / a few grains of black pepper
  • 4-5 ziemniaków / 4-5 potatoes
  • 100 g świeżego szpinaku / 100 g fresh spinach
  • 100 g wędzonego boczku / 100 g smoked bacon
  • 1 cebula / 1 onion
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany / 3 tablespoons sour cream
  • 1,5 łyżki mąki / 1.5 tablespoons flour
  • 2 ząbki czosnku / 2 cloves garlic
  • sól i pieprz do smaku / salt and pepper to taste

Do garnka wlać 2,5 litra wody, włożyć mięso, ziele angielskie i liść laurowy, zagotować. Następnie dodać obraną i pokrojoną marchew, pietruszkę oraz seler. Gotować bez przykrycia ok. 20 minut na wolnym ogniu. Mięso wyciągnąć z garnka i obrać od kości, mięso bez kości dodać do zupy. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować pod przykryciem aż zmiękną.
W międzyczasie boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek (nie dodawać tłuszczu – tłuszcz wytopi się z boczku) i cebulę. Podsmażyć na złoto i dodać do zupy. Do zupy wrzucić szpinak i czosnek, całość gotować jeszcze ok. 10-15 minut.
Śmietanę rozmieszać w miseczce z mąką, następnie dodać 3-4 łyżki zupy i energicznie wymieszać. Zawartość miseczki dodać do zupy i zagotować. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.


Into the pot, pour 2.5 liters of water, put the meat, allspice and bay leaf, bring to a boil. Then add the peeled and chopped carrots, parsley and celery. Cook uncovered approx. 20 minutes on low heat. Meat drawn from the pan and peel away from the bone, boned meat add to the soup. Add the peeled and diced potatoes and cook, covered, until tender.
In the meantime, bacon and onions, cut into small cubes. On the hot pan put bacon (do not add fat – the fat melt with bacon) and onions. Fry in gold and add to the soup. To the soup toss spinach and garlic, cook for another approx. 10-15 minutes.
Cream mix in a bowl with the flour, then add 3-4 tablespoons of soup and mix vigorously. The contents of the bowl to add to the soup and bring to a boil. Season with salt and pepper to taste.

Smacznego! Karla / Bon Appetite! Karla