Tagi

, , , , , , , , , , ,

Gruszki – dostępne są niemal przez cały rok! Smakują dobrze jako słodka przekąska, w cieście, gotowane w winie… i jako oryginalny dodatek do dań głównych. Mięso w towarzystwie owoców to bardzo atrakcyjna przystawka lub elegancka kolacja. Zachwyci nawet najbardziej wymagających koneserów.gruszkaol

Składniki i przygotowanie (dla dla 3-4 osób):

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 2 gruszki
  • kilka łyżeczek żurawiny
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • oregano
  • olej

Polędwicę obtoczyć w przyprawach. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i posmażyć na niej mięso z każdej strony (do zrumienienia, tak aby nie ścięło się w środku). Polędwiczkę pokroić w grube plastry o grubości ok 3 cm. Mięso ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ii piec w piekarniku ok. 10-15 w 200 stopniach.
W międzyczasie gruszki pokroić wzdłuż w grube plastry, pobyć się gniazd nasiennych. Plastry owoców grillować lub podsmażyć na patelni, aż owoce lekko zmiękną.
Po upieczeniu mięso ułożyć na talerzach. Na wierzchu położyć po plastrze gruszki i udekorować łyżeczką żurawiny.

Smacznego! Karla

Reklamy