Tagi

, , , , , , , , , , , , , , ,

Najlepszy sposób na lekki i jednocześnie sycący obiad to oczywiście… sałatka. Wielu z Was pomyśli, że to nuda. Ale sałatka nabiera charakteru dopiero po dobraniu odpowiednich i oryginalnych składników.
Dzisiejsza sałatka jest sycąca – zawiera pierś kurczaka pełną białka. Jest aromatyczna – sos miętowo-cytrynowy sprawia, że jest wyjątkowa. Jest zdrowa – świeży szpinak i pomidory to bogate źródła żelaz, potasu i magnezu.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Składniki i przygotowanie (dla 2 osób):

  • 350 g piersi  kurczaka
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • posiekane liście świeżej mięty
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Mięso natrzeć solą, pieprzem, gałką muszkatołową i słodką papryką. Odstawić na ok. 15 minut, a następnie upiec w piekarniku w 150 stopniach prze 20-25 minut.
W międzyczasie przygotować dressing: w miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, miętę, czosnek granulowany, cukier, odrobinę soli i pieprzu.
Umyty szpinak ułożyć na talerzach. Pomidory pokroić w plastry i ułożyć na szpinaku. Na wierzchu ułożyć kilka krążków cebuli. Mięso pokroić w grube plastry i ułożyć na warzywach. Całość polać przygotowanym wcześniej dressingiem.

Smacznego! Karla

Reklamy