Tagi

, , , , , , , , , , , , , ,

Jesień dała o sobie znać deszczową i ponurą pogodą. Wraz z nią obniża się nasz nastrój. Jak sobie z tym poradzić? Nic nie poprawia nastroju lepiej niż czekolada! Dziś upiekłam przepyszne, wilgotne babeczki rozpływające się w ustach! Jeśli jesteś miłośnikiem brownie to właśnie to ciacho jest idealne dla Ciebie!

SAMSUNG CSC

Składniki i przygotowanie (12 babeczek):

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g brązowego cukru
  • 120 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 200 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady

Masło i cukier utrzeć mikserem na gładką masę, następnie wbić jajka i dobrze połączyć z masą. Wsypać proszek do pieczenia i połowę mąki, dokładnie wymieszać, następnie wymieszać z połową maślanki. Do jednolitej masy dodać resztę mąki i maślanki i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na koniec dodać kakao.
Pokrojoną w kostkę czekoladę dodać do masy i wymieszać łyżką (pozostawić ok. 1/4 czekolady na wierzch babeczek).
W formie do pieczenia muffin umieścić papierowe foremki lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do foremek wyłożyć ciasto, na wierzchu posypać pozostałą czekoladą.
Muffiny włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 18-20 minut. Po wyciągnieciu z piekarnika mogą być płynne, dlatego pozwól im ostygnąć przez ok. 5 minut.