Tagi

, , , , , , , ,

Nadszedł listopad, mgły i deszcz. Chodniki zostały przykryte złocistym dywanem, szeleszczącym pod butami. Pierwsze przymrozki sprawiają, że mam ochotę na sycący i jednocześnie pyszny obiad, który poprawi mój jesienny nastrój.
Aromatyczne i soczyste piersi z kaczki idealnie komponują się z lekką kwaskowatą nutą pomarańczy…Składniki i przygotowanie (dla 4 osób):

  • 4 piersi z kaczki
  • 1 pomarańcza
  • 2 cebule
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego

Piersi z kaczki natrzeć solą, pieprzem, gałką muszkatołową, słodką papryk i połową czosnku. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Cebulę pokroić na półplasterki. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
W rondlu lub woku rozgrzać masłovklarowane. Piersi kaczki podsmażyć na złoto z każdej strony (ok. 5-6 minut z każdej strony). Następnie podlać okiem z pomarańczy i dusić na średnim ogniu przez około 40 minut. Po 10 minutach należy sprawdzić, czy sok nie wyparowała – jeśli tak, należy dolać odrobinę wody Czynność powtarzamy co 10 minut. Na ostatnie 10 minut duszenia do kaczki dodajemy pokrojone jabłka, cebulę, natkę pietruszki i rozgnieciony czosnek.
Kaczkę podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.

Reklamy