Tagi

, , , , , ,

W Święta powinniśmy odpocząć i spędzić miły czas z rodziną. Dlatego nie mam ochoty spędzać kilku godzin w kuchni przygotowując świąteczną pieczeń, czy wołowe rolady. Jednocześnie, jak co roku zastanawiam się czym ugościć moich najbliższych w Święta Bożego Narodzenia. Chciałabym żeby świąteczny obiad ich zaskoczył i był wykwintny. Czy da się to zrobić w krótkim czasie? Jak najbardziej!

SAMSUNG CSC

  • 800 g piersi z indyka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 selera
  • 180 g żurawiny do mięs
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 3/4 szklanki czerwonego wina
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • świeżo mielony pieprz (wedle uznania)
  • sól (według uznania)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka smalcu

Indyka pokroić w paski. W rondlu rozgrzać smalec i dodać mięso. Podsmażać z jednej strony około 5 minut, obrócić i podsmażać kolejne 5 minut. Do całości dodać pokrojoną w słupki marchew, seler w kawałku i obraną cebulę (w całości). Wlać sos sojowy i przyprawić pieprzem, podsmażyć.
Wino i wodę wymieszać. Podlać potrawkę 1/2 mieszkanki, dodać gałkę muszkatołową i dusić ok. 15 minut. Po tym czasie dodać resztę wina i suszone żurawiny. Dusić kolejne 10 minut. Z sosu wyciągnąć seler i cebulę. Na koniec dodać żurawinę do mięs i cynamon, doprawić solą i pierzem, wymieszać i zagotować. Jeśli sos nie jest gęsty należy rozmieszać łyżkę mąki w zimnej wodzie, a następnie dodać do sosu. Całość zagotować.
Gulasz podawać z zacierkami lub kluskami kładzionymi.

Smacznego! Karla

Zapisz

Zapisz

Reklamy