Sztuka ze smakiem

Jedzenie od zawsze było jedną z największych przyjemności w życiu człowieka. Nierozłącznie jest związane z kulturami i tradycjami. Różnego rodzaju smakołyki towarzyszą nam przy różnych okazjach i uroczystościach. Zbliżają do innych ludzi, wyzwalają emocje i pobudzają zmysły. Nic więc dziwnego, że tak często jest ono przedmiotem wielu książek, filmów i obrazów. W końcu jest to element naszej codzienności.

W tym dziale przedstawiam recenzje książek, filmów i dzieł sztuki związanych z jedzeniem. Zachęcam do lektury! :)

Książki:

  1. Recenzja książki Laury Esquivel „Przepiórki w płatkach róży”
  2. Recenzja powieści Joanne Harris „Jeżynowe wino”

Filmy:

1. Film Johna Faverau – „Szef”
2. Film Davida Gelb’a – „Jiro śni o sushi”

Fotografia, grafika i obrazy:

1. Foodscapes – jedzenie może być sztuką! – profil fotografa Carla Wernera

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s