Wątróbka z boczkiem i szparagami / Liver with bacon and asparagus

Wątróbka to jedno z dań, które dosyć często gości na naszym stole. To pewnie dlatego, że co jakiś czas nasz znajomy pracujący w ubojni drobiu dostarcza nam najświeższe kąski kurczaka. Dlatego też wątróbka występuje u nas w urozmaiconych rolach – od tradycyjnej wątróbki ze śmietaną, aż po taką duszoną w winie.watrobka1Składniki i przygotowanie (dla 2 osób):

  • 300 g wątróbki
  • 100-150 g wędzonego boczku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 250 g szparagów

Wątróbkę umyć, oczyścić z błon i pokroić w niewielkie kawałki (ok. 1,5-2 cm). Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni, aż cebula się zeszkli. Na patelnie dodać wątróbkę,smażyć całość ok. 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Sprawdzić na możliwie największym kawałku czy mięso się ścięło w środku.
W międzyczasie w garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i cukrem. Szparagom ułamać zdrewniałe końcówki, a następnie wrzucić warzywa do gotującej się wody na ok. 12-15 minut (w zależności od grubości szparagów).
Do wątróbki dodać śmietanę, sól, pieprz oraz majeranek, przemieszać i smażyć jeszcze 3-4 minuty. Nqa sam koniec dodać odrobinę soku z cytryny, wymieszać.
Szparagi  odcedzić, wyłożyć na talerz, podawać polane potrawką z wątróbki i boczku.

Jedna myśl w temacie “Wątróbka z boczkiem i szparagami / Liver with bacon and asparagus

Dodaj komentarz