Salsa z mango

Ostatnio bardzo często przygotowuję grillowane mięsa. Bez tłuszczu, lekkostrawne i aromatyczne. Idealnym dodatkiem do grillowanych mięs są wszelkiego rodzaju dipy i sosy. Świetnym pomysłem jest przygotowanie domowej salsy, która sprawi, że Twoje danie zyska niebanalnego charakteru.
Dziś prezentuję nietypową salsę z… mango. Połączenie słodkiego owocu, pikantnej papryczki i kwaśnej limonki idealnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka.

Składniki i przygotowanie (dla 2-3 osób):

  • jeden owoc mango
  • 2 papryczki chili
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść posiekanych liści mięty
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Mango obrać, wyciągnąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Pokroić również cebulę i papryczki chili. Włożyć do miseczki i dodać posiekaną miętę, sok z limonki, cukier, sól i gałkę. Całość dokładnie wymieszać.

Smacznego! Karla

Dodaj komentarz