Ostatnio bardzo często przygotowuję grillowane mięsa. Bez tłuszczu, lekkostrawne i aromatyczne. Idealnym dodatkiem do grillowanych mięs są wszelkiego rodzaju dipy i sosy. Świetnym pomysłem jest przygotowanie domowej salsy, która sprawi, że Twoje danie zyska niebanalnego charakteru.
Dziś prezentuję nietypową salsę z… mango. Połączenie słodkiego owocu, pikantnej papryczki i kwaśnej limonki idealnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka.
Składniki i przygotowanie (dla 2-3 osób):
- jeden owoc mango
- 2 papryczki chili
- sok z 1 limonki
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść posiekanych liści mięty
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Mango obrać, wyciągnąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Pokroić również cebulę i papryczki chili. Włożyć do miseczki i dodać posiekaną miętę, sok z limonki, cukier, sól i gałkę. Całość dokładnie wymieszać.
Smacznego! Karla