Ziołowe i chrzanowe kuleczki twarogowe

Śniadania nie mogą być interesujące? A może szukasz niebanalnego pomysłu na pastę kanapkową na imprezę?
Wystarczy tylko zwykły twaróg, smakowite dodatki i odrobina fantazji! Taką małą kuleczkę wystarczy nadziać na wykałaczkę i umieścić na kanapce lub krakersie i rozsmarować nożem lub widelcem :)

Składniki i przygotowanie (14 kulek):

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego
  • 2 łyżki chrzanowego serka kanapkowego
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pęczek szczypiorku
  • kilka łyżek siemienia lnianego
  • kilka łyżek sezamu
  • sól i pieprz do smaku

Twaróg podzielić na dwie części.
Kulki ziołowe: Do jednej z nich dodać serek śmietankowy, 1,5 łyżki jogurtu, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz wedle preferencji. Całość wymieszać na gładką masę. Formować kulki o średnicy ok. 3 cm. Na talerzyk lub deskę wysypać odrobinę ziaren siemienia lnianego, na drugim talerzyku ułożyć posiekany szczypiorek. Kulki delikatnie obtoczyć najpierw w ziarnach, a następnie w szczypiorku.
Kulki chrzanowe: Do drugiej części twarogu dodać serek chrzanowy, 1,5 łyżki jogurtu, chrzan oraz sól i pieprz. Uformować kulki. Na talerzyk wysypać sezam i kulki szczelnie obtoczyć.

Przed podaniem warto włożyć kuleczki do lodówki na kilka godzin, aby się „przegryzły”.

Smacznego! Karla

Dodaj komentarz