Śniadania nie mogą być interesujące? A może szukasz niebanalnego pomysłu na pastę kanapkową na imprezę?
Wystarczy tylko zwykły twaróg, smakowite dodatki i odrobina fantazji! Taką małą kuleczkę wystarczy nadziać na wykałaczkę i umieścić na kanapce lub krakersie i rozsmarować nożem lub widelcem :)
Składniki i przygotowanie (14 kulek):
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego
- 2 łyżki chrzanowego serka kanapkowego
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka chrzanu
- pęczek szczypiorku
- kilka łyżek siemienia lnianego
- kilka łyżek sezamu
- sól i pieprz do smaku
Twaróg podzielić na dwie części.
Kulki ziołowe: Do jednej z nich dodać serek śmietankowy, 1,5 łyżki jogurtu, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz wedle preferencji. Całość wymieszać na gładką masę. Formować kulki o średnicy ok. 3 cm. Na talerzyk lub deskę wysypać odrobinę ziaren siemienia lnianego, na drugim talerzyku ułożyć posiekany szczypiorek. Kulki delikatnie obtoczyć najpierw w ziarnach, a następnie w szczypiorku.
Kulki chrzanowe: Do drugiej części twarogu dodać serek chrzanowy, 1,5 łyżki jogurtu, chrzan oraz sól i pieprz. Uformować kulki. Na talerzyk wysypać sezam i kulki szczelnie obtoczyć.
Przed podaniem warto włożyć kuleczki do lodówki na kilka godzin, aby się „przegryzły”.
Smacznego! Karla