Tagi

, , , , , , , , , , , , , ,

Jako miłośniczka ostrej kuchni w mojej kuchni nigdy może zabraknąć ostrej papryki. Może być zwykła pepperoni w zalewie, suszona peppeoncini, w piekielnie ostrym sosie. Czasami zadowalam się świeżą papryką – od zwykłego chilli po ostre habanero.
Dziś udało mi się zdobyć świeżutkie papryczki jalapeno. Dzięki ich ostrości delikatne mięso kruczka nabiera nietypowego charakterku… który został jednocześnie lekko „utemperowany” tworząc z jogurtem danie idealne. 11305007Składniki i przygotowanie (dla 4 osób):

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki
  • 4-5 papryczek jalapeno (w zależności od preferencji)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • sól do smaku

Kurczaka pokroić w grubą kostkę, cebulę pokroić w półksiężyce. Paprykę pokroić w krążki (jeśli lubisz bardzo ostre dania pozostaw nasiona). W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć kurczaka i cebulę na złoty kolor, dodać papryczki i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać jogurt wymieszany z mąką, posiekany czosnek, sok z cytryny, sól, cukier oraz natkę pietruszki. Całość podgrzewać na małym ogniu mieszając aby jogurt się nie zważył, w razie potrzeby dodać odrobinę wody i podgrzewać jeszcze ok. 5 minut.
Podawać z pieczywem lub ryżem.

Smacznego! Karla