Gulasz węgierski / Hungarian stew

Jesienne widoki i chłód sprawiają, że po spacerze marzę tylko o tym żeby się ogrzać. Jesień to dla mnie czas, w którym królują sute gulasze i rozgrzewające zupy. Dania jednogarnkowe zawierają w sobie wszystko: białko, witaminy, węglowodany i tłuszcze. Właśnie w okresie jesienno-zimowym powinniśmy zadbać o to, aby nasze posiłki były pełnowartościowe. Zdrowa, zbilansowana dieta jest jednym z czynników pozwalającym na uniknięcie przeziębień.gulaszSkładniki i przygotowanie (dla 4-5 osób):

  • 600 g mięsa wołowego (gulaszowego)
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1,5 łyżeczki ostrej papryki
  • słodka papryka do smaku i koloru
  • sól
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Mięso i cebulę pokroić w kostkę. W brytfannie/rondlu rozgrzać smalec i lekko podsmażyć wołowinę. Dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Do całości wlać 1/3 szklanki wody (można dodać bulion) i dusić pod przykryciem.
W międzyczasie obrać ziemniaki i marchew. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w krążki. Warzywa dodać do mięsa i dusić ok. 5 minut. W tym czasie paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do rondla, wlewamy pomidory i dusimy ok. 25-30 minut, aż marchew i ziemniaki zmiękną.
Odrobinę rzadkiego sosu odlewamy do miseczki. Do miseczki dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Masę wlewamy spowrotem do rondla. Całość przyprawiamy solą, natką, ostrą papryką, posiekanym czosnkiem i słodką papryką, dusimy jeszcze ok. 5 minut.

Smacznego! Karla

Dodaj komentarz