Jesienne widoki i chłód sprawiają, że po spacerze marzę tylko o tym żeby się ogrzać. Jesień to dla mnie czas, w którym królują sute gulasze i rozgrzewające zupy. Dania jednogarnkowe zawierają w sobie wszystko: białko, witaminy, węglowodany i tłuszcze. Właśnie w okresie jesienno-zimowym powinniśmy zadbać o to, aby nasze posiłki były pełnowartościowe. Zdrowa, zbilansowana dieta jest jednym z czynników pozwalającym na uniknięcie przeziębień.Składniki i przygotowanie (dla 4-5 osób):
- 600 g mięsa wołowego (gulaszowego)
- 2 duże czerwone papryki
- 2 cebule
- 5-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki smalcu
- 1,5 łyżeczki ostrej papryki
- słodka papryka do smaku i koloru
- sól
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Mięso i cebulę pokroić w kostkę. W brytfannie/rondlu rozgrzać smalec i lekko podsmażyć wołowinę. Dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Do całości wlać 1/3 szklanki wody (można dodać bulion) i dusić pod przykryciem.
W międzyczasie obrać ziemniaki i marchew. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w krążki. Warzywa dodać do mięsa i dusić ok. 5 minut. W tym czasie paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do rondla, wlewamy pomidory i dusimy ok. 25-30 minut, aż marchew i ziemniaki zmiękną.
Odrobinę rzadkiego sosu odlewamy do miseczki. Do miseczki dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Masę wlewamy spowrotem do rondla. Całość przyprawiamy solą, natką, ostrą papryką, posiekanym czosnkiem i słodką papryką, dusimy jeszcze ok. 5 minut.
Smacznego! Karla