Włoska polędwiczka z pomidorem i mozzarellą / Italian fillet with tomato and mozzarella

Kiedy jest się ze sobą dobrych kilka lat często brakuje pomysłów, by zaskoczyć ukochaną osobę oryginalnym daniem na romantyczną kolację. Oczywiście można zaproponować wyjście do ekskluzywnej restauracji lub na sushi, ale… mimo wszystko uważam, że domowe randki mają więcej uroku. Przygotowując kolację dla dwojga trzeba skupić się na idealnym dobraniu składników, tak aby rozbudzały zmysły. W końcu nic nie może sprawi większej radości, niż zadowolenie ukochanej osoby, prawda?
Oto moja propozycja na romantyczny wieczór: delikatna polędwiczka w towarzystwie aromatycznego pomidora, czosnku, rozpływającej się w ustach mozzarelli oraz świeżej bazylii…poledwiczawloska1 Składniki i przygotowanie(dla 2 osób):

  • polędwiczka wieprzowa ok. 500 g)
  • 100 g sera mozzarellapoledwiczkawloska2
  • 1 pomidor
  • kilka oliwek
  • kilka liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy

Czosnek i połowę liści bazylii drobno posiekać. Natrzeć nimi polędwiczkę, obsypać solą i pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzać oliwę. Polędwiczkę podsmażyć z każdej strony (tylko delikatnie zarumienić, tak aby mięso nie ścięło się w środku). Tak przygotowaną polędwiczkę pokroić w grube kawałki (grubość ok. 3 cm). Kawałki mięsa ułożyć w naczyniu żaroodpornym skropionym odrobiną oliwy z oliwek. Na każdym kawałku mięsa ułoży plaster pomidora, plaster sera mozzarella oraz oliwkę. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut.

Smacznego! Karla

Dodaj komentarz