Lato obfituje w soczyste pomidory i świeży szpinak. Nie ma nic lepszego niż lekki warzywny obiad w letnie popołudnie. Do tego odrobina rozpływającego się sera i delikatna szynka… Takiemu połączeniu nikt się nie oprze!Składniki i przygotowanie (dla 2 osób:
- 4 pomidory
- 200 g świeżego szpinaku
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 100 g sera mozzarella
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Szpinak wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Zblanszować (ok. 2 minuty) i odcedzić. Dodać posiekany drobno czosnek, bazylię oraz pieprz. Ser mozzarella pokroić w drobne kawałki.
Pomidorom odciąć czubki (ok. 1 cm) i wydrążyć z nasion. Osuszyć wnętrze papierowym ręcznikiem. Spód pomidorów wyłożyć serem, następnie ułożyć po plastrze szynki, na wierzch wyłożyć szpinak. Resztą sera posypać pomidory po wierzchu.
Pomidory zapiekać w piekarniku nagrzanych do 180 stopni prze 12-15 minut.
Smacznego! Karla
Bardzo ciekawy sposób na pomidora ;) Zapraszam Cię do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
mniam, zrobiło się pomidorowo, bo i ja mam wpis pomidorowy :-)