Tagi

, , , , , , , , , ,

Lato obfituje w soczyste pomidory i świeży szpinak. Nie ma nic lepszego niż lekki warzywny obiad w letnie popołudnie. Do tego odrobina rozpływającego się sera i delikatna szynka… Takiemu połączeniu nikt się nie oprze!pomidorSkładniki i przygotowanie (dla 2 osób:

  • 4 pomidory
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 100 g sera mozzarella
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Szpinak wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Zblanszować (ok. 2 minuty) i odcedzić. Dodać posiekany drobno czosnek, bazylię oraz pieprz. Ser mozzarella pokroić w drobne kawałki.
Pomidorom odciąć czubki (ok. 1 cm) i wydrążyć z nasion. Osuszyć wnętrze papierowym ręcznikiem. Spód pomidorów wyłożyć serem, następnie ułożyć po plastrze szynki, na wierzch wyłożyć szpinak. Resztą sera posypać pomidory po wierzchu.
Pomidory zapiekać w piekarniku nagrzanych do 180 stopni prze 12-15 minut.

Smacznego! Karla