Ostatnie dni są tak gorące, że wracając z pracy lub po załatwianiu spraw związanych ze ślubem padam z nóg. W upalne popołudnie nic lepiej nie pobudza i nie orzeźwia niż kawa mrożona! Waniliowe lody, bita śmietana i lodowata kawa…
Składniki i przygotowanie (dla 2 osób):
- 120 g / 220 ml lodów waniliowych / śmietankowych
- 6 łyżeczek delikatnej kawy rozpuszczalnej
- 600 ml wody
- 3/4 szklanki mleka (lub 1/2 szklanki – w zależności od preferencji)
- 1 laska wanilii
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 200 g śmietany 32%
- kakao do posypania
- kostki lodu
Laskę wanilii przekroić na pół, wyciągnąć nasiona, wrzucić do dzbanka razem z pozostałością laski. Dodać kawę i cukier. Wodę zagotować i zalać zawartość dzbanka. Całość ostudzić, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Śmietanę ubić na sztywno. Kawę wyciągnąć z lodówki, z dzbanka wyjąć laskę wanilii. Dolać mleko i dokładnie wymieszać.
Do wysokich szklanek (0,5 l) dodać gałki lodów waniliowych lub śmietankowych oraz kilka kostek lodu (ok. 3-4 na szklankę). Całość zalać kawą z mlekiem. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, posypać po wierzchu odrobiną kakao.
Smacznego! Karla