Sezon na cukinię w pełni, a ja ciągle nie mam jej dość! Dziś podałam ją w formie łódeczek zapiekanych w piecu z nadzieniem z mięsa mielonego, cebuli, suszonych pomidorów i świeżej bazylii… Do tego odrobina parmezanu i danie na letnie popołudnie gotowe!Składniki i przygotowanie (dla 2 osób):
- 2 małe cukinie
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 1 duża cebula
- 7-8 suszonych pomidorów
- posiekana gałązka świeżej bazylii
- 100 g startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć z nasion. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć mięso (ok. 5-7 minut) a następnie dodać cebulę. Kiedy cebula się zeszkli a sok z mięsa wyparuje ściągnąć z ognia, przyprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory odsączyć z oliwy, pokroić w drobną kostkę i dodać razem z bazylią do mięsa. Spód łódeczek z cukinii obsypać parmezanem, nałożyć farsz i na wierzchu posypać pozostałym serem. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
Smacznego! Karla
Wspaniałe danie.