Tagi

, , , , , , , , ,

Sezon na cukinię w pełni, a ja ciągle nie mam jej dość! Dziś podałam ją w formie łódeczek zapiekanych w piecu z nadzieniem z mięsa mielonego, cebuli, suszonych pomidorów i świeżej bazylii… Do tego odrobina parmezanu i danie na letnie popołudnie gotowe!cukiniaSkładniki i przygotowanie (dla 2 osób):

  • 2 małe cukinie
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 7-8 suszonych pomidorów
  • posiekana gałązka świeżej bazylii
  • 100 g startego parmezanu
  • sól i pieprz  do smaku

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć z nasion. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć mięso (ok. 5-7 minut) a następnie dodać cebulę. Kiedy cebula się zeszkli a sok z mięsa wyparuje ściągnąć z ognia, przyprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory odsączyć z oliwy, pokroić w drobną kostkę i dodać razem z bazylią do mięsa. Spód łódeczek z cukinii obsypać parmezanem, nałożyć farsz i na wierzchu posypać pozostałym serem. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut.

Smacznego! Karla