Pikantny krem z marchwi / Creamy and spicy carrot soup

Zupa marchewkowa królowała już na moim blogu w delikatnej wersji: krem marchwiowy. Nie wszyscy przepadają za tak małą ilością przypraw, dlatego też przygotowałam inną wersję tej zupy. Pikantne przyprawy nadają jej wyjątkowy charakter.

Carrot Soup reigned already on my blog in a delicate version: creamy carot soup. Not everyone likes poorly seasoned food, so I prepared another version of this soup. Savory spices give it a unique character.

marchewsko1Skład i przygotowanie / Ingredients and preparation: (dla 5-6 osób / for 5-6 people)

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka / 1 single chicken breast
  • plasterek selera / 1 slice celery
  • 1/2 korzenia pietruszki / 1/2 parsley root
  • 1/2 kg marchwi / 1/2 kg of carrots
  • 1 cebula / 1 onion
  • 2 papryczki chili / 2 chilli peppers
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej / 1/2 teaspoon nutmeg
  • 1 łyżka curry / 1 talespoon curry powder
  • 1/3 łyżeczki imbiru / 1/3 teaspoon ginger
  • 2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego / 1 tablespoons olive oil
  • 4 łyżki ryżu / 4 tablespoons dry rice
  • sól do smaku / salt to taste

Do garnka nalać litr wody, wrzucić pokrojoną w grube plastry pierś kurczaka i zagotować. Dodać pokrojony w kostkę seler oraz w talarki korzeń pietruszki. Gotować pod przykryciem 30 min.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie, aż się zeszkli, następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać wypłukane 4 łyżki ryżu i dusić jeszcze 2 minuty. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać do rosołu, gotować pod przykryciem ok 30 minut do miękkości marchewki. Następnie wyciągnąć kurczaka, a pozostałe składniki zmiksować na gładki krem. Zupę doprawić solą, curry, gałką muszkatołową, imbirem, czosnkiem oraz papryczką chili. Całość gotować jeszcze ok. 6-8 minut. Kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić do zupy.

Into the pot pour a liter of water, put the chopped thick slices of chicken breast and boil approx. 20-25 minutes. Add the diced celery and parsley root slices. Cook covered for 30 minutes.
Finely chop the onion and fry in olive oil until it to glaze, then add sliced carrots and simmer approx. 10 minutes under cover. Then add 4 tablespoons of washed rice and simmer for 2 minutes. All mix thoroughly and add to the broth and cook covered for about 30 minutes until gone. Then pull out the chicken. The remaining ingredients mix hand blender to a smooth cream. Soup, season with salt, curry, nutmeg, ginger, garlic and chili peppers. The whole cook for approx. 6-8 minutes. Chicken cut into cubes and put into the soup.

Smacznego! Bon Appetit! Karla

Dodaj komentarz