Piersi z kaczki w jabłkach i goździkach / Duck breasts with apples and gloves

Święta to czas, kiedy możemy się wykazać kulinarnie. Poza wykwintnym śniadaniem wielkanocnym zawsze najbardziej cieszy mnie perspektywa świątecznych obiadów. W tych dniach aromatyczne i wykwintne mięsa królują na stołach nie tylko w formie tradycyjnej. Coraz częściej uroczysty obiad jest przygotowany z niekonwencjonalnych składników, których połączenie zadziwi naszych gości!

Easter is a time when we can demonstrate our culinary fantasy. Apart for exquisite Easter breakfast – the most excited me the prospect of festive dinner.In these days on our tables dominate aromatic and polished meat, not only in the traditional form.Increasingly festive dinner is prepared with unconventional ingredients, which combination will amaze our guests!

kckajablkoSkładniki i przygotowanie (dla 4 osób):

  • 4 piersi z kaczki / 4 duck breasts
  • 3 twarde  jabłka / 3 hard apples
  • 2 cebule / 2 onions
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej / 1/3 teaspoon nutmeg
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki / 2 teaspoons sweet paprika
  • 5-6 rozgniecionych goździków / 5-6 crusched cloves
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku / 3 crusched cloves of garlic
  • 2 łyżki soku z cytryny / 2 tablespoons lemon juice
  • 1 łyżeczka cukru / 1 teasponn sugar
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki / 1 tablespoon chopped fresh parsley
  • sól i pieprz / salt and pepper
  • 2 łyżki masła klarowanego / 2 tablespoons clarified butter

Piersi z kaczki natrzeć solą, pieprzem, gałką muszkatołową, słodką papryką, goździkami i połową czosnku. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Cebulę pokroić na półplasterki. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę i wymieszać z sokiem z cytryny.
W rondlu lub woku rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Piersi kaczki podsmażyć na złoto z każdej strony (ok. 5-6 minut z każdej strony). Następnie podlać 1/2 szklanki wody i dusić na średnim ogniu przez około 40-50 minut. Po 10 minutach należy sprawdzić, czy woda nie wyparowała – jeśli tak, należy jej dolać. Czynność powtarzamy co 10 minut. Na ostatnie 10 minut duszenia do kaczki dodajemy pokrojone jabłka, cebulę, natkę pietruszki i rozgnieciony czosnek.
Kaczkę podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.

Breast of duck rub with salt, pepper, nutmeg, paprika, cloves and half the garlic. Set aside into the fridge for 2-3 hours.
Onions cut it into half-slices. Peel the apples and cut into thick cubes and mix with lemon juice.
In a saucepan or wok, preheat a tablespoon of clarified butter. Duck breast fry gold from each side (approx. 5-6 minutes on each side). Then add 1/2 cup of water (250 ml) and stew over medium heat for about 40-50 minutes. After 10 minutes, check that the water does not evaporate – if so, you must add it. Action repeat every 10 minutes. At the last 10 minutes stewing duck, add chopped apples, onions, parsley and crushed garlic.
Duck served with rice or fresh bread.

Smacznego! Bon Appetit! Karla

Jedna myśl w temacie “Piersi z kaczki w jabłkach i goździkach / Duck breasts with apples and gloves

Dodaj komentarz