Sobotnie śniadania z mężem to dla mnie ważne chwile. Dlatego zawsze przygotowujemy coś wyjątkowego. Czasami są to przepyszne tosty na mleku, innym razem jajka zapiekane z dodatkami, a jeszcze innym razem delikatna sałatka.
Dziś zajadamy się sałatką z awokado, pomidorami i mozzarellą z dodatkiem czarnych oliwek, parmezanu i świeżej rukoli. Całość została polana oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Takie śniadanie jest pełne witamin, białka i zdrowych tłuszczy, które dodadzą nam energii na cały sobotni poranek!
Składniki i przygotowanie (dla 2 osób):
- 2 pomidory
- 1 średnio miękkie awokado
- 150g sera mozzarella
- garść rukoli
- kilka czarnych oliwek
- kawałek parmezanu (ilość wedle preferencji)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Awokado obrać ze skóry, pozbyć się pestki i pokroić w mniej więcej równe plastry. Na talerzu przekładamy na przemian plaster pomidora, sera i awokado. Całość posypać rukolą i czarnymi oliwkami.
W małej miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Sałatkę polać dressingiem. Na wierz zetrzeć parmezan.
Podawać z ulubionym, świeżym pieczywem.
Smacznego! Karla
Pyszne ! Dziękuję za super przepis!