Sałatka ze szparagami, burakami i kozim serem / Salad with asparagus, beetroots and goat cheese

Jest taki czas, na który oczekuje z niecierpliwością. I to wcale nie są ani święta, ani urodziny, ani wakacje. To czas, w którym z ziemi zaczynają wyrastać jedne z najsmaczniejszych warzyw: szparagi! Jedni nazywają je afrodyzjakiem, inni zjadają jako zielony dodatek do obiadu. Ja wolę podziwiać ich walory smakowe w towarzystwie innych warzyw i pysznych dodatków…szparagiSkładniki i przygotowanie (dla 2 osób):

  • 500 g zielonych szparagów
  • 4 garście roszponki
  • 4 ugotowane buraki
  • 4-6 plastrów szynki dojrzewającej
  • kilka plastrów koziego sera
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • kilka posiekanych liści lawendy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz

W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i cukrem. Szparagom ułamać zdrewniałe końcówki, a następnie wrzucić warzywa do gotującej się wody na ok. 12-15 minut (w zależności od grubości szparagów).
W międzyczasie przygotować sos: do jogurtu dodać posiekany czosnek i liście lawendy, przyprawic solą i pieprzem do smaku. Na talerzu ułożyć roszponkę i szynkę. Pokroić buraki w plastry i położyć na sałacie.
Ciepłe szparagi odcedzić i ułożyć na pozostałych warzywach. Na wierzch położyć ser i całość polać odrobiną sosu jogurtowego.

Smacznego! Karla

2 myśli w temacie “Sałatka ze szparagami, burakami i kozim serem / Salad with asparagus, beetroots and goat cheese

Dodaj komentarz