Czekoladki rumowo-rodzynkowe / Rum and raisin choclates

Słodycze zazwyczaj są domeną najmłodszych domowników. Ale i nam – dorosłym – czasami należy się odrobina słodkiej przyjemności. Słodycze w połączeniu z lekką nutą alkoholu sprawią, że popołudniowa kawa staje się przyjemną odskocznią od codzienności… czkoladka1Składniki i przygotowanie:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej
  • garść rodzynek
  • 100 ml rumu
  • 2 łyżki masła

Rodzynki umieścić w miseczce, zalać rumem i odstawić na 2 godziny.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą czekoladę nakładać równomiernie za pomocą pędzelka na ścianki silikonowych foremek do czekoladek. Odstawić do zaschnięcia. Pozostałą czekoladę zostawić na później (na spody czekoladek).
W międzyczasie przygotować nadzienie: Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodać masło, mieszać do rozpuszczenia i powstania jednolitej masy, dodać odsączone z alkoholu rodzynki. Odstawić do wystygnięcia. Zimne nadzienie nakładać do foremek napełnionych czekoladą (pozostawiając ok. 1-2 mm wolnej przestrzeni)
Pozostałą gorzką czekoladę ponownie rozpuścić i posmarować czekoladki po wierzchu, tak aby pokryć całe nadzienie. Czekoladki wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie ostrożnie wyciągać z foremek.

Zmacznego! Karla

2 myśli w temacie “Czekoladki rumowo-rodzynkowe / Rum and raisin choclates

Dodaj komentarz