Faszerowane cebule / Stuffed onions

Wycinki ze starych gazet zawierają wiele smakowitych tajemnic. Postanowiłam odkurzyć stare segregatory mojej babci, w których kolekcjonowała przepisy. Ten przepis szczególnie przypadł mi do gustu. Połączenie pikantnej cebuli, tuńczyka i żółtego sera jest wyjątkowo smaczne, a samo danie wygląda niezwykle efektownie i elegancko.
Danie jest idealne dla osób dbających o linię – jedna cebula ma tylko 40 kalorii, a tuńczyk zawiera niezbędną porcję białka i kwasów omega-3


Clippings from old newspapers contain many tasty secrets. I decided to dust off my old grandmother’s ring binders in which she collected recipes. This recipe especially I enjoyed. The combination of spicy onion, tuna and cheese is very tasty, and the dish looks very impressive and elegant.
The dish is ideal for people who care about a good figure – one onion has only 40 calories. Tuna contains the necessary portion of protein and omega-3.

cebulaSkładniki i przygotowanie (dla 3 osób) / Ingredients and preparation (for 3 people):

  • 6 cebul / 6 onions
  • 2 puszki tuńczyka (340 g) / 340 g canned tuna
  • 60 g startego żółtego sera / 60 g grated cheese
  • 2 łyżki śmietany / 2 tablesponns sour cream
  • 1 łyżeczka musztardy / 1 teaspoon mustard
  • 1/3 strąka czerwonej papryki / 1/3 red pepper
  • 1/3 pora / 1/3 leek
  • sól i pieprz do smaku / salt and pepper

Cebule obrać, obciąć ogonki i spody. W garnku zagotować wodę, włożyć do niej cebule. Gotować ok. 7 minut. Warzywa wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i lekko przestudzić. Wewnętrzne warstwy cebul wyciągnąć (pozostawić tylko 2 górne warstwy). Tak przygotowane cebulowe miseczki „wyłożyć” na spodzie jedną pozostałą warstwą (tak by stworzyła ona denko).
Tuńczyka wymieszać z żółtym serem, śmietaną, musztardą i przyprawami. Paprykę i pora drobno pokroić i dodać do nadzienia, dokładnie wymieszać.
Cebule faszerować nadzieniem. Wierzch cebul można dodatkowo posypać żółtym serem.
Cebule ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut w 180 stopniach.


Peel the onions, cut off stalks and the undersides. In the pot boil the water. Cook the onions approx. 7 minutes. Vegetables out of the water with a slotted spoon and to cool down. Remove the inner layers of onions (to leave only the top 2 layers). Prepared in this way bowls onions pad on the bottom of one of the remaining layer (so that it has created a bottom).
Tuna mixed with cheese, sour cream, mustard and spices. Peppers and leek cut into small pieces and add to the stuffing, mix thoroughly.
Onions stuffed stuffing. The top of the bulbs can also sprinkle with cheese.
Onions lay on a baking tray lined with baking paper and bake for approx. 10 minutes at 180 degrees.

Smacznego! / Bon Appetit! Karla

Dodaj komentarz