Tagi

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Słodycze… Wszyscy je uwielbiamy! Czym byłaby popołudniowa kawa bez słodkiej czekoladki lub ciasteczka? Byłaby tylko zwykłą kawą.
Słodycze dają nam tak dużo radości, że niektórzy z nas nie potrafią bez nich żyć! Ale co na to nasz organizm? Buntuje się magazynując kolejne centymetry tłuszczyku… Pomimo tego mam dobrą wiadomość dla wszystkich smakoszy słodkości! Wystarczy około 25 minut spędzonych w kuchni, żeby przygotować coś zdrowego i słodkiego jednocześnie!
Inspirację znalazłam u Sruthi’s Kitchen.


Sweets … We love them! What would be the afternoon coffee with sweet chocolates or cookies? It would be just an ordinary coffee.
Sweets give us so much joy, that some of us can not live without them! But what about our body? Rebels storing additional centimeters of fat … Despite this, I have good news for all gourmands! Just about 25 minutes spent in the kitchen to prepare something healthy and sweet at the same time!
Inspiration found in Sruthi’s Kitchen. daktyl_trufla

Składniki i przygotowanie (24 sztuki) / Ingredients and preparation (24 pieces):

  • 600 g suszonych daktyli / 600 g dried dates
  • 75 g orzechów nerkowca / 75 g cashew nuts
  • 75 g orzechów laskowych / 75 g hazeluts
  • 2 łyżki płatków migdałowych  2 tablespoons flaked almonds
  • 2 łyżki maku / 2 tablespoon popp seeds
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej / 1/2 teaspoon nutmeg
  • gorzkie kakao / bitter cocoa

W garnku zagotować wodę. Dodać daktyle i gotować ok 5-7 minut. Następnie odcedzić i odstawić na ok. 5 minut.
W międzyczasie drobno posiekać orzechy.
Daktyle włożyć do miski i rozgnieść widelcem na gładką masę. Dodać mak, orzechy, migdały oraz gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki o średnicy ok. 3 cm. Każdą z nich obtoczyć dokładnie w kakao . Trufle schłodzić i przechowywać w lodówce.


In a saucepan boil water. Add the dates and cook fortrufla_daktyl about 5-7 minutes. Then drain and let stand for approx. 5 minutes.
Meanwhile, finely chop the nuts.
Dates add to bowl and mash with a fork until smooth. Add the poppy seeds, nuts, almonds and nutmeg. Mix thoroughly. From mass to form balls with a diameter of approx. 3 cm. Each of these coat exactly cocoa. Truffles cool and refrigerate.

Bon Appetit! Karla