Tagi

, , , , , , , , , , , , , ,

Zbliża się sezon na pyszne, świeże i aromatyczne warzywa. Jednym z moich ulubionych jest cukinia.
Wraz z wiosną przychodzi pora na lżejsze dania – rozgrzewające zupy i gulasze zastępuję prostą, szybką i lekką kuchnią.
Co powiecie na makaron z… cukinii? Jej neutralny smak sprawia, że jest wprost idealna, by połączyć ją z delikatnym mięsem indyka i bazyliowym pesto. Idealny obiad na wiosenny dzień!
Inspirację znalazłam u Three peas and their pod


Approaching the season for delicious, fresh and flavorful vegetables. One of my favorites is zucchini.
Along with spring comes the time for lighter dishes – warming soups and stews replaces simple, fast and light cuisine.
How about zucchini… noodles? Its neutral flavor makes it simply perfect to combine it with delicate turkey meat and basil pesto. Perfect dinner on a spring day!
I found inspiration in Three peas and their podmaleSkładniki i przygotowanie (dla 2 osób)/ Ingredients and preparation (2 person):

  • 2 średniej wielkości cukinie / 2 medium zucchini
  • 500 g mielonego mięsa z indyka / 500 g minced turkey
  • 10 pomidorków koktajlowych / 10 cherry tomatoes
  • 2 łyżki liści świeżej bazylii / 2 tablespoons fresh basil leaves
  • 2 łyżki nasion dyni / 2 tablespoons pumpkin seeds
  • 2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic
  • 1 łyżka soku z cytryny / 1 tablespoon lemon juice
  • 4 łyżki oliwy z oliwek / 4 tablespoons olive oil
  • sól i pieprz do smaku / salt and pepper to taste

W blenderze zmiksować bazylie, czosnek, pestki dyni, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, dodać soli i pieprzu.
Cukinię umyć, obciąć końcówki i zetrzeć wzdłuż na dużych oczkach tarki.
Mięso z indyka posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć mięso – ok. 7-10 minut. Następnie dodać przekrojone na pół pomidorki i podsmażać jeszcze 5 minut. Do całości dodać cukinię i przygotowane wcześniej pesto. Całość podgrzać. Można podawać z parmezanem albo innym pikantnym serem.


In a blender mix basil, garlic, pumpkin seeds, lemon juice, 2 tablespoons of olive oil, add salt and pepper.
Wash the zucchini, cut off the tip. Grate along on large meshed grater.
The meat of turkey season to taste with salt and pepper. In the pan heat the remaining oil and fry the meat – approx. 7-10 minutes. Then add the halves tomatoes and fry another 5 minutes. To the whole add the zucchini and the previously prepared pesto. The whole slightly heated. The pasta can be served with parmesan cheese or other spicy cheese.

Smacznego! Bon appetit! Karla