Delikatna pizza ze szpinakiem i płatkami migdałowymi / Delicate pizza with spinach and almond flakes

Z eksperymentami w kuchni zawsze jest tak, że próbuję przygotować coś smacznego modyfikując inne przepisy. Tak było również w tym przypadku: połączyłam przepis na własną puszystą pizzę z przepisem na pizzę z włoskiej książki kucharskiej. Ciasto w tej formie jest niezwykle delikatne, a przy tym lekko chrupiące. Do tego pyszne dodatki: szpinak, parmezan, szynka parmeńska i migdały.

pizza1

Składniki i przygotowanie (dla 5-6 osób) / Ingredients and preparation (for 5-6 person):

  • NA CIASTO / THE CAKE:
  • 400 g mąki pszennej / 400 g wheat flour
  • 1/3 szklanki wody / 80 ml water
  • 1/3 szklanki mleka / 80 ml milk
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek / 80 ml olive oil
  • 1 jajko / 1 egg
  • 40-50 g drożdży / 40-50 g of yeast
  • łyżeczka cukru / 1 teaspoon sugar
  • 1/2 łyżeczki soli / 1/2 teaspoon salt
  • DODATKI/ ADDITIONS:
  • 70 g świeżego szpinaku / 70 g fresh spinach
  • 100 g szynki parmeńskiej / 100 g Parama ham
  • parmezan lub ser żółty (wedle uznania) / parmesan
  • 50 g płatków migdałowych / 50 g flaked almonds
  • 2-3 ząbki czosnku / 2-3 cloves of garlic
  • oregano i bazylia / oregano and basil
  • sól i pieprz do smaku / salt and pepper to taste
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego / 2 tablespoons tomato puree

W dużej misce rozkruszyć drożdże, zasypać łyżeczką cukru. Kiedy drożdże zmiękną dodać oliwę, wodę, mleko, jajko. Całość wymieszać, a następnie stopniowo dosypywać mąki wyrabiając ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie się kleić (lecz będzie elastyczne) formujemy z niego kulę. Pozostawiamy do wyrośnięcia w misce przykrytej bawełnianą ściereczką na ok. 20 minut.
W międzyczasie przygotować szpinak. W garnku zagotować osoloną wodę. Dodać szpinak i gotować ok. 5 minut. Odcedzić i podsmażyć na łyżce oliwy na patelni, dodać czosnek, posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć, aż ze szpinaku wypłypizza2nie woda, a następnie całkowicie odparuje.
Dużą blachę wysmarować odrobiną masła, obsypać bułką tartą. Ciasto wyjąć z miski i rozłożyć cienko i równomiernie na blaszce. Kiedy wyłożymy nim całą blachę nakłuć widelcem w kilku miejscach, aby usunąć powietrze.
Ciasto wysmarować przecierem pomidorowym, obsypać po szczypcie oregano i bazylii. Zetrzeć odrobinę parmezanu, równomiernie rozłożyć szpinak, szynkę, zetrzeć jeszcze jedną warstwę sera. Ponownie obsypać oregano. Na wierzch wysypać płatki migdałowe.
Pizzę piec w 200 stopniach na termoobiegu przez 20 minut.


In a large bowl, crumble the yeast, add a teaspoon of sugar. When yeast are tender add the olive oil, water, milk and egg. The whole mix, and then gradually dosypywać flour knead the dough by hand. When the dough ceases to stick (but be flexible) we form into a ball. We leave to rise in a bowl covered with a cotton cloth for approx. 20 minutes.
In the meantime, prepare the spinach. Boil in salted water for approx. 5 minutes. Drain and fry in a spoon olive oil in a frying pan. Add garlic, salt and pepper to taste. Fry until the spinach water comes out, and then completely evaporated.
Grease a large baking tray with butter, sprinkle with breadcrumbs. The dough spread thinly and evenly on a baking tray. When the interpretation thereof before the entire sheet Prick with a fork in several places, to remove the air.
Cake grease with tomato puree, sprinkle the pinch of oregano and basil. Grate a bit of Parmesan cheese, spread the spinach, ham, grate one more layer of cheese. Again sprinkle with oregano. On top sprinkle almond flakes.
Bake at 200 degrees for convection cooking for 20 minutes.

Smacznego! Bon Appetit! Karla

Jedna myśl w temacie “Delikatna pizza ze szpinakiem i płatkami migdałowymi / Delicate pizza with spinach and almond flakes

Dodaj komentarz