Wakacje na Krecie kojarzą mi się ze słońcem, krystalicznie czystym morzem, Raki, oliwkami i przepyszną kawą mrożona. Frappe towarzyszyło mi każdego dnia wakacji – chłodziło w trakcie kąpieli słonecznych i upalnych wycieczek. Tak bardzo przypadło mi do gust, że w gorące dni przygotowuję tylko i wyłącznie taką kawę.
Holidays in Crete the sun, crystal clear sea, Raki, olives and delicious iced coffee. Frappe was accompanied me every day of the holiday – during sunbathing and sweltering tours. I liked it so much that on hot days I prepare only iced coffee.
Składniki i przygotowanie (dla 2 osób) / Ingredients and prepartion (2 persons):
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej / 4 teaspoons instant coffee
- 2 szklanki lodowatej wody / 2 cups ice water
- kostki lodu / ice cubes
- mleko (wedle uznania) / milk (dif you like)
Do shakera wsypać 4 łyżeczki kawy, wlać odrobinę wody (tak, aby minimalnie zakryła kawę). Shaker zamknąć i potrząsać ok. 1-2 minut by powstała gęsta piana. Do szklanek wrzucić po 3-4 kostki lodu, następnie rozdzielić pianę do szklanek. Dopełnić zimną wodą (wlewać po ściance szklanki, aby piana się utrzymała) i jeśli lubimy możemy dolać odrobinę mleka.
To the shaker add 4 teaspoons of coffee, pour a little water . minimally covered the coffee). Shaker shut down and shake approx. 1-2 minutes. Into the glasses put 3-4 ice cubes, then be partitioned the foam into the glasses. Fill with cold water (pour down the side glasses), and if you like . add a little milk.