Batoniki musli

Od kiedy jestem w ciąży staram się zdrowiej odżywiać. Szczególną uwagę zwracam na przekąski, które zjadam w ciągu dnia. Staram się unikać niezdrowych słodkości typu batoniki, ciasteczka, krakersy i czekoladki. Dzidziuś, a także przyszła mama potrzebuje zdrowych składników, a nie złożonych węglowodanów zawierających puste kalorie. Dzięki zmianie przyzwyczajeń będziesz wdzięczna sama sobie za to, że urodzisz zdrowe dziecko i… zdecydowanie szybciej powrócisz do formy sprzed ciąży! Inspiracją jest przepis ze strony Pregna. Orzechy i owoce można zastępować ich innymi rodzajami (w zależności od tego, co lubimy najbardziej :))

SAMSUNG CSCSkładniki i przygotowanie:

  • szklanka płatków owsianych
  • garść nasion słonecznika (łuskanych, niesolonych)
  • garść posiekanych migdałów
  • garść posiekanych orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 pokrojonych suszonych moreli
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 banan

Płatki owiane, słonecznik, posiekane orzechy, migdały wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od czasu do czasu przemieszać. Po 10 minutach wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. W misce rozgnieść banana, dodać jajko, miód i wodę, dokładnie wymieszać. Do całości dodać prażone płatki i orzechy oraz suszone owoce. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć masę i ugnieść, tak aby była „ubita”. Piec w 180 stopniach. przez 25 minut. Po ostygnięciu pokroić na porcje i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego! Karla

Dodaj komentarz