Jako świadoma przyszła mama, wiem, że słodkości w ciąży nie są najlepszym źródłem wartości odżywczych. Ani dla mnie, ani dla dzidziusia. Dlatego na śniadanie zamiast dżemu, słodzonych płatków śniadaniowych lub kanapki z nutellą lub innym kremem przygotowuję owocowe koktajle. Dzięki dodatkom otrąb, bakalii i innych suszonych owoców są sycące i pełne cennych składników odżywczych.
Dzisiaj mój wybór padł na koktajl mleczny z melonem i daktylami. Oprócz samej słodyczy melon zawiera mnóstwo potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze, a także zapobiega skurczom mięśni (które niestety w ciąży mogą być dokuczliwe). Zaletą melonów jest również pełen wachlarz witamin i minerałów m.in. witaminy K, A oraz C, magnez, fosfor, sód i wapń. Drugim słodkim dodatkiem, pełnym potasu są suszone daktyle. Dodatkowo są bogatym źródłem błonnika, który przyśpiesza perystaltykę jelit.
Składniki i przygotowanie (dla 2 osób):
Melona przekroić na pół, wyciąć gniazdo nasienne i łyżką wydrążyć miąższ. Daktyle drobno pokroić. W wysokim naczyniu lub malakserze umieścić miąższ, pokrojone daktyle oraz dwie łyżki otrąb żytnich. Całość dokładnie zmiksować. Dodać szklankę mleka (lub mniej lub więcej – wedle preferencji :)) i jeszcze raz zmiksować.
Smacznego! Karolina