Wolno pieczona łopatka wieprzowa

Idealne, wręcz rozpływające się pieczone mięso wieprzowe. Jak je przyrządzić? Według większości dostępnych przepisów powinniśmy przygotować je w wolnowarze lub piec, aż przez 9 godzin! Tak naprawdę wcale nie wymaga od nas zbyt wiele czasu i uwagi.  Wystarczy tylko, że zamarynujemy mięso na noc, a potem powoli przez ok. 4 godziny pozwolimy mu się piec pod przykryciem w piekarniku.
Tego rodzaju przyrządzanie wieprzowiny jest popularne w Meksyku, gdzie mięso jest dodawane do różnego rodzaju kanapek, tacos lub tortilli. Nazywane jest  pulled pork, czyli „szarpana wołowina”. Nazwa wzięła się od tego, że po upieczeniu mięso wystarczy poszarpać widelcem i zajadać ;) W moim domu zrobiło furrorę :)

Składniki i przygotowanie (dla 2 osób):

  • 350-400 g łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • olej
  • 25 ml wódki (może być zaprawiana chili)

Popołudniu lub wieczorem – w dzień przed pieczeniem mięsa – mięso natrzeć olejem, wódką i przyprawami. Umieścić w misce,zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Następnego dnia mięso wraz z marynatą umieścić w naczyniu żaroodpornym i przykryć. Piec w piekarniku nagrzanym do 120-130 stopni przez ok. 4 godziny. Należy zaglądać do mięsa co 30 minut i sprawdzać, czy się nie przypala, ewentualnie obracać je w razie konieczności lub podlewać niewielką ilością wody. Po upieczeniu poszarpać ciepłe mięso widelcem i podawać na przykład w domowej tortilli lub pysznej kanapce.

Smacznego! Karla

Dodaj komentarz