Czasami nachodzi mnie ochota na kebab lub tortille… ale wolę przygotować ją samodzielnie w domu. Przynajmniej wiem co zjem – domowe danie jest nie tylko świeże, ale też zdecydowanie zdrowsze niż fast food-y.
Być może łatwiej zapłacić parę złotych i w ogóle się nie namęczyć. Ale smakowy efekt końcowy własnoręcznie przygotowanego dania jest nieporównywalny!
Składniki i przygotowanie (na 4 tortille):
- NA CIASTO:
- 160 g mąki pszennej
- woda (ilość wody zależy od mąki, ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki)
- sól
- olej
- NADZIENIE może być dowolne, ale moje składało się z:
- kilka liści sałaty lodowej
- 2 pomidory
- 1 ogórek konserwowy
- starty parmezan
- pulled pork – przepis znajdziesz TUTAJ (możesz dodać dowolne mięso pokrojone w drobne kawałki)
- jako dodatek sos tabasco i jogurt naturalny
Liście sałaty umyć i pokroić w paski. Pomidora pokroić w półplasterki, ogórka w plastry.
Do miski wsypać mąkę i dużą szczyptę soli. Dodać wody i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Dodawać wody, aż ciasto nabierze konsystencji jak na naleśniki.
Na patelnię dodać odrobinę oleju i wylać 1/4 ciasta na całą jej powierzchnię. Placek obrócić na drugą stronę po ok. 1,5 – 2 minutach, aż się zarumieni. To samo z drugiej strony. Czynność powtórzyć przy pozostałym cieście.
na plackach ułożyć warzywa i mięso, posypać parmezanem, złożyć je na pół i ułożyć na blaszce. Tortille zapiekać ok. 3-5 minut w 150 stopniach. Podawać z jogurtem naturalnym i pikantnym sosem.
Smacznego! Karla