Domowa tortilla

Czasami nachodzi mnie ochota na kebab lub tortille… ale wolę przygotować ją samodzielnie w domu. Przynajmniej wiem co zjem – domowe danie jest nie tylko świeże, ale też zdecydowanie zdrowsze niż fast food-y.
Być może łatwiej zapłacić parę złotych i w ogóle się nie namęczyć. Ale smakowy efekt końcowy własnoręcznie przygotowanego dania jest nieporównywalny!

Składniki i przygotowanie (na 4 tortille):

  • NA CIASTO:
  • 160 g mąki pszennej
  • woda (ilość wody zależy od mąki, ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki)
  • sól
  • olej
  • NADZIENIE może być dowolne, ale moje składało się z:
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek konserwowy
  • starty parmezan
  • pulled pork – przepis znajdziesz TUTAJ (możesz dodać dowolne mięso pokrojone w drobne kawałki)
  • jako dodatek sos tabasco i jogurt naturalny

Liście sałaty umyć i pokroić w paski. Pomidora pokroić w półplasterki, ogórka w plastry.
Do miski wsypać mąkę i dużą szczyptę soli. Dodać wody i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Dodawać wody, aż ciasto nabierze konsystencji jak na naleśniki.
Na patelnię dodać odrobinę oleju i wylać 1/4 ciasta na całą jej powierzchnię. Placek obrócić na drugą stronę po ok. 1,5 – 2 minutach, aż się zarumieni. To samo z drugiej strony. Czynność powtórzyć przy pozostałym cieście.
na plackach ułożyć warzywa i mięso, posypać parmezanem, złożyć je na pół i ułożyć na blaszce. Tortille zapiekać ok. 3-5 minut w 150 stopniach. Podawać z jogurtem naturalnym i pikantnym sosem.

Smacznego! Karla

Dodaj komentarz