Ruloniki z pieczarkami i szynką / Rolls with mushrooms and ham

Niezapowiedziani goście?! Boisz się, że nie zdążysz przygotować nic smacznego? Nic bardziej mylnego! Wystarczy drobna, a jednocześnie apetyczna przekąska i szybka sałatka!ciastoSkładniki i przygotowanie (na 12 ruloników):

  • 300 g pieczarek
  • 150 g szynki
  • 1 cebula
  • 100 g startego żółtego sera
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275-300 g)

Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na dużej patelni, wrzuć pieczarki i cebulę, podsmażaj, aż odparuje woda, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż, aż warzywa się zazłocą. Ściągnij z ognia i dodaj przecier pomidorowy, oregano, sól i pieprz.
Płat ciasta francuskiego podziel na 12 prostokątów. Nakładaj farsz i zwijaj ruloniki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze ok 20 minut.

Smacznego! Karla

 

Spróbuj także imprezowych talarków z pesto oraz sałatki ze słonecznikiem i kiełkami.

Jedna myśl w temacie “Ruloniki z pieczarkami i szynką / Rolls with mushrooms and ham

Dodaj komentarz